Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Επιδοτούμενη "Μαθητεία" για απόφοιτους Τεχνικής Εκπαίδευσης

Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης www.mathiteia4u.gov.gr δίνεται πρόσβαση στο νέο Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Μαθητεία για Αποφοίτους». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Μαθητείας για τους νέους που έχουν μόλις αποφοιτήσει από την εκπαίδευση. Μέσω του Προγράμματος θα παρέχεται στους νέους απόφοιτους η ευκαιρία να αποκτήσουν την πρώτη τους εμπειρία από την επαγγελματική ζωή κάνοντας Μαθητεία σε Επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας.
To Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων του ΕΣΠΑ, με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» (www.edulll.gr).
Σήμερα το Πρόγραμμα υλοποιείται ειδικά για Αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης, μέσω των Συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων με τίτλο «Πρόγραμμα Μαθητείας για Αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης για Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας» στους Άξονες 4 και 5 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση”
Το Πρόγραμμα «Μαθητεία για Αποφοίτους» είναι ένα Πρόγραμμα για την ουσιαστική Σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Αγορά Εργασίας. Είναι ένα πρόγραμμα για πρόσφατους Αποφοίτους. Σήμερα το Πρόγραμμα επικεντρώνεται στους πρόσφατους Αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης (αποφοίτους 2-3 ετών). Σχεδιάζεται, όμως, να επεκταθεί και σε αποφοίτους άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης www.mathiteia4u.gov.gr, Επιχειρήσεις από όλους τους παραγωγικούς κλάδους δηλώνουν ηλεκτρονικά Θέσεις Μαθητείας και οι ενδιαφερόμενοι Απόφοιτοι επιλέγουν ηλεκτρονικά θέσεις Μαθητείας. Οι θέσεις Μαθητείας είναι διάρκειας έξι (6) μηνών.
Οι δηλώσεις θέσεων Μαθητείας από τις Επιχειρήσεις γίνονται με έναν εύκολο και πρακτικό τρόπο και με άμεσο έλεγχο εγκυρότητας στοιχείων μέσω διασύνδεσης με δημόσια Πληροφοριακά Συστήματα (ΓΓΠΣ Υπουργείου Οικονομικών, ΙΚΑ).
Αντίστοιχα, από τις θέσεις Μαθητείας που δηλώνονται οι ενδιαφερόμενοι Απόφοιτοι καλούνται να επιλέξουν ηλεκτρονικά έως τέσσερις (4) Θέσεις Μαθητείας και στη συνέχεια μόλις τους προσφερθεί μία Θέση Μαθητείας να προδεσμεύσουν τη θέση αυτή ηλεκτρονικά. Με την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών, κατοχυρώνεται η θέση Μαθητείας και μπορούν να παρουσιασθούν στην Επιχείρηση που προσφέρει τη θέση για να ξεκινήσουν τη Μαθητεία τους, για έξι (6) ώρες κάθε μέρα. Για κάθε μήνα Μαθητείας θα καταβάλλεται  υποτροφία.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Όροι και προυποθέσεις
Εγχειρίδια χρηστών
http://www.edulll.gr/?page_id=5
http://www.mathiteia4u.gov.gr/